Potravinářský průmysl je vázán na celou řadu předpisů a ty se vztahují zejména na bezpečnost, co se týče složení potravin, a také na bezpečné skladování potravinářských surovin, polotovarů a hotových výrobků a jejich zabezpečení v průběhu logistických operací. Jestliže se nyní zaměříme na ukládání veškerých položek ve skladových prostorách, abychom předpisům vyhověli, je nutné dbát v těchto místech na pořádek, čistotu a hygienické zvyklosti. Pro lidskou obsluhu to znamená řídit se danými nařízeními, což ovšem nepředstavuje zásadní problém, a tak bychom mohli říci, že se nakonec podaří zajistit požadované parametry, jenže do hry vstupuje další faktor – nezvaní hosté v podobě obtížného hmyzu http://www.pasti.cz/ochrana-proti-hmyzu-29 a hlodavců.
Jistě si dokážete představit, co dokáže natropit početná krysí rodinka, jestliže jí umožníte vstup do skladových prostor plných mouky, vajec, těstovin, pečiva a dalších surovin. Pro krysy a další hlodavce není problém prokousat se skrze papírové či plastové obaly a pochutnat si na tom, co jim vyhovuje. Tím se ale mnoho výrobků či surovin znehodnotí a nelze je využít k prodeji, což představuje ekonomickou ztrátu, ale to není vše, ve hře jsou nebezpečné přenosné choroby, například leptospiróza nebo tularémie.
Jedná se o bakteriální infekční onemocnění, které zejména u osob s oslabenou imunitou může mít velmi závažný průběh. Z těchto důvodů se v prostorách potravinářského průmyslu aplikují opatření proti průniku hlodavců do skladových prostor, a v případě potřeby pak nastupuje deratizace z Karlových Varů, případně při kontaminaci prostor obtížným hmyzem, jako jsou blechy, švábi nebo štěnice, i dezinsekce. Deratizační a dezinsekční opatření musí bezpodmínečně provádět pouze odborníci, neboť se jedná o práci s toxickými materiály, a je nutné dodržovat přísná bezpečnostní opatření.